20 Mart 2007 Salı

Brezel Ekmeği..






Brezel bir Alman ekmeğidir hatta Simidin Bavyeralısı denir : Amerikalılar (Özellikle New York'lular) buna Pretzel adını verirler. Doğrusu Brezel'dir ve Almanca'dan gelmistir. Bir gemici düğümüne benzer ilginc bir sekli vardir, genellikle bol kalın tuz ile kaplanır (çubuk krakerin üzerindekilerden) ve öyle yenir.Alisveris yapılırken, eğer ekmeğin ismi bilinmiyorsa, yalnızca kaplaması gözüküyorsa, o zaman sonlarına birer "brot" veya "brötchen" eklenerek bu kelimeler kullanılabilir:Mehl - Un, Sesam - Susam, Kümmel - Bir çeşit kekik, Mohn - Haşhaş, Haferflocken - Yoğrulmus yulaf taneleri, Sonnenblumenkerne - ayçiçek çekirdeği, Kürbiskerne - balkabagı çekirdeği (bunlar koyu yesil olurlar)Salz - tuz (brezel üzerinde bulunur)Leinsamen - keten tohumu (ufak, koyu kahverengidirler, hafif parlaktırlar)

Kaynak: Ekşi Sözlük:)


Bir Tavsiye: Fırından çıkardıktan hemen sonra arasına kaşar peyniri ve domates koyup yemeyi, pişerken çıkan harika kokusundan dolayı bir kaç tane fazla yapıp komşulara (özellikle hamile olan evlere) dağıtmayı unutmayın:)

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) dediği gibi '' Komşusu açken uyuyan bizden değildir'' ..

Hepimize afiyet olsun..




Malzemesi:

500 gr un
10 gr toz maya
60 gr tereyağı
10 gr tuz
15 gr tozşeker
1 çaybardağı su
Karbonat
Kalın Tuz

Hazırlanışı:

Mayayı suda eritin, karbonat hariç tüm malzemeyi karıştırın. Çok kuru olursa biraz daha su ekleyerek sıkı bir hamur yapın. 45 dakika üzerine streç film koyarak ılık ortamda dinlendirin. Hamur 2 katı olunca 1 dakika yoğurun. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye minik oval ekmek şekli vererek sıralayın üzerine çizikler atıp 10 dakika daha dinlendirin. 1 tatlı kaşığı karbonatı çok az su ile sulandırarak fırça yardımıyla ekmeklerin üzerine sürün ve fırına verin. Bulabilirseniz ekmeklerin üzerine biraz kalın tuz serpip fırına sürün. 160 c de pişirin. Kolay gelsin..

Hiç yorum yok: