7 Mart 2012 Çarşamba

Crema Catalana

crema katalana sütlü tatlı




Neden genelde bayanlara atfedilmiş günler kışa ayaza soğuğa  denk gelir .   Anneler günü Mayıs, kadınlar günü Mart, sevgililer günü Şubat. Sevgililer gününde en çok kazancı kadınlar sağladığı için o da kadınlara has bir günmüş gibi kutlanır:) Ha bide öğretmenler günü var. Öğretmenlerin tamamının kadın olduğunu düşünürsek eğer:)) İsviçreli bilim adamlarının test edip onaylamasına gerek yok ben işi çözdüm:) Evet bu tarihleri düzenleyenler kesinlikle erkek olmalı. Tabi bize özel günler yaza denk gelirse , ''hadi bey bizi dışarı çıkar yiyelim içelim coşalım'' durumu olur. E günler de uzun, adam hesabını yapmış :) Babalar gününün yaza denk gelmesinden anlayın zaten:))  Hanımlar bu işe el atın ve özel günlerin pastırma sıcaklarına denk gelmesini sağlayın. Hiç bişey yapamıyosanız bari her sene  on gün geri alın da  Ramazana denk gelmesin:))

Bu harika İspanyol menşeeli tarifimizi tüm kadınlara armağan ediyorum...



Malzemesi:


600 ml (~3 su bardağı) süt
400 ml (2 küçük kutu) krema
2 limonun kabuğu
2 portakalın kabuğu
2 paket vanilya
6 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 su bardağı şeker

Hazırlanışı:


Limon ve portakalın kabuklarını beyaz kısımlarını almayacak şekilde soyuyoruz ve daha sonra tatlımızın içerisinden kolaylıkla çıkarabilmek için iri şeritler halinde doğruyoruz.

Bir tencerede süt, krema, limon ve portakal kabukları ve vanilyayı kısık ateşte kaynama noktasına gelene ekadar ısıtıyoruz. Kaynama noktasına gelince 1-2 dakika daha pişirip ocaktan alıp soğuması için kenara koyuyoruz. İçerisinden limon ve portakal kabuklarını süzerek çıkarıyoruz.

Başka bir kapta yumurta sarıları ile şekeri krema kıvamına gelip beyazlaşana kadar iyice çırpıyoruz.

Küçük bir kasede 3-4 yemek kaşığı süt ile nişastamızı tüm pütürler gidip eriyene kadar karıştırıyoruz. Tamamen homojen bir karışım elde edince kenarda bekleyen kremalı süt karışımımıza karıştırıyoruz. Daha sonra yumurta sarılarımızı çırpmaya devam ederek azar sütlü karışımı, yumurta sarılarına ekliyoruz. Kremamızı tenceremize alıp sürekli karıştırarak kısık ateşte pişiriyoruz ve kaynamadan önce ocaktan alıyoruz. (Sadece kremamız koyulaşana kadar pişiriyoruz. Kaynayana kadar beklemeyin!)

Tatlımızı arada karıştırarak soğumasını sağladıktan sonra servis edeceğimiz kaplara döküyoruz.

Eğer klasik tarifte olduğu gibi üzerine şeker döküp yakmak isterseniz, fırın kaplarına servis etmeli ve bir gece dolapa beklettikten sonra her birinin üzerine 1 tatlı kaşığı şeker serpip pürmüz ile yada fırında üzerlerini esmerleştirmelisiniz.

Afiyet olsun.

Not: Ben bardaklara dökmeden önce bardağın en altına portakal doğradım..

3 yorum:

SELİN ♥ Lezzet Günlüğüm dedi ki...

Çok şık... Sizin de kadınlar gününüz kutlu olsun :)

Mutfaknotlari dedi ki...

çok güzel olmuşlar ben payıma düşeni alır giderimm:)
ellerine sağlık
seninde günün kutlu olsun canım

ANALI KIZLI HER TELDEN dedi ki...

seninde kadınlar günün kutlu olsun canım tarife gelince hem değişik bir lezzet hemde sunumu çok şık ellerine sağlık