27 Haziran 2012 Çarşamba

Kitel Fum




Siirt'in harika tatlarından olan Kitelfum (sarımsaklı bulgur köftesi) bazı evlerde kavurmayla yapılıyor. Minik bulgur köftelerinin üzerine kavurmayı sarımsakla kavurup koyuyorlar. Ben  bu yemeği kıymadan misket köfteleri yaparak hazırladım.. Zaten bu tarz yöresel  evden eve elden ele farklılık gösteren yiyeceklerdir.. Siz de damak tadınıza uygun şekilde değişiklikler yapabilirisiniz..

Ayrıca Kitel denilen bulgur köftesi var onunla karıştırmayalım. Kitel İçli köfteye benzeyen dolgulu bir köfte..


Günün Notu: Sevgili Temizlik Malzemeleri üreten firma yetkilileri. Satışlarınızın patlamasını istiyorsanız Don, atlet ve bilimum ev tekstilinden yapılmış temizlik bezleri üretin:))) Hatta şekilleri de öyle olsun.. Nebiliiim o şekilde olanlar daha güzel temziliyo sanki:))

:))))
.....................................
Malzeme:

Bulgur Köftesi için:

3-4 kişilik..
1,5 su bardağı kısırlık bulgur
5-6 kaşık un
2 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz

Misket Köftesi için:

250 gr köftelik kıyma
Yarım paket Knorr ''sucuk köfte harcı''
2 çorba kaşığı zeytinyağı

Sosu için:

2-3 yemek kaşığı tatlı biber salçası (Öncü biber salçasını tavsiye ediyorum)
3 yemek kaşığı tereyağı (Takışoğlu tereyağının çok güzel kokusu var yemeklere yakışıyor)
4 diş rende sarımsak
1 çay bardağı kaynar su 

Hazırlanışı :

Bulgurumuzu bir kaba alıp üzerine 2 su bardağı kaynar su döküyoruz ve şişmesini bekliyoruz. Şişip ılındıktan sonra içine yumurtalarımızı kırıp unumuzu ilave ediyoruz ve iyice yoğuruyoruz. Biraz yapışkan hamur haline geliyor. Parmak uçlarımızı hafifçe ıslatıp yeşil erik büyüklüğünde köfteler yapıyoruz . Orta boy bir tencerede su kaynatıyoruz. suyumuza biraz tuz ekleyerek yaptığımız bulgur köftelerini suya atıyoruz. Tencereniz büyükse hepsini atabilirsiniz.. Köfteler pişip sertleşince kevgirle sudan alıyoruz..


 


Kıymamızı Köfte harcı ve zeytinyağıyla iyice yoğuruyoruz ve yine yeşil erik büyüklüğünde köfteler yapıyoruz. Geniş bir tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyarak kızdırıyoruz ve köftelerimizi bu az yağda tavayı sallayarak pişiriyoruz..




Son olarak  küçük bir tavada salça tereyağı ve sarımsağımızı kavurup içine kaynar su döküyoruz..



Ve tüm hazırladığımız malzemeleri büyük ve yayvan bir tencerede karıştırıyoruz.. 5-10 dakika kapağını kapatarak kısık ateşte bekletiyoruz ve yemeğimiz hazır.. Arzu ederseniz üzerine yoğurt dökerek servis yapabilirsiniz..



Afiyet olsun..




2 yorum:

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Canım,
Bulgurlu köftelere bayılırım, bu da pek nefis görünüyor, ellerine sağlık.

Canan Demirbağ dedi ki...

Harika gözüküyor,ellerine sağlık:))